Muzej Jugoslavije

Prvih godina od osnivanja, usled dramatičnog perioda u zemlji, Muzej Jugoslavije nije imao velikih mogućnosti za stručnu delatnost i tek od 2000. godine intezivira aktivnosti koje se prvo ogledaju u zapaženim gostujućim izložbama. Republika Srbija kao osnivač svojom odlukom 2007. godine potvrdila je postojanje i nastavila da ga podržava. Naredne godine usvojena su prva strateška dokumenta. Od tog perioda Muzej Jugoslavije intenzivno radi na unapređivanju stručnog rada: povećanju broja zaposlenih u odeljenju za istraživanje i razvoj muzejskog fonda, poboljšanju uslova smeštaja predmeta, reviziji i novoj sistematizaciji fondova i nastavlja razvoj programskih aktivnosti, kao i sanaciju objekata u okviru kompleksa. Nakon sedamnaest godina istrajnog rada Muzej Jugoslavije je proglašen Ustanovom kulture od nacionalnog značaja, 2013.godine.

Muzej Jugoslavije

Delatnost se razvijala kroz upoznavanje javnosti sa fondovima i sadržajima Muzeja Jugoslavije, kao i kroz razne vidove problematizacije jugoslovenske istorije. Kao zapaženije mogu se izdvojiti izložbe: Ponestajanje (koja je delima iz likovne zbirke pokazala devastaciju Muzeja Jugoslavije tokom 90-ih godina); Do, ut des: Darovi i uzdarja; Na početku beše slonovača; Pokretna slika večnosti; Svet od srebra; Lovačko oružje; Smrt u trezoru; Zlatni album; Joko – Lenon – Tito; Poslednja mladost u Jugoslaviji; Tehnika narodu; Carski darovi; Jugoslavija od početka do kraja; Velika iluzija; Umetnost i vlast; Nikad im bolje nije bilo?; Dizajn za novi svet; Ko je soko-taj je Jugosloven i mnoge druge. Posebnu čast Muzej Jugoslavije je imao 2015. godine, kada je ugostio gostujuću izložbu Ruska avangarda u Beogradu, koju je za dva meseca videlo 24.000 posetilaca.

Izložbenu delatnost uvek prate dodatne aktivnosti i prateći programi: tribine, filmske projekcije, seminari, gostovanja saradnika iz zemlje i inostranstva, dečije radionice i u poslednje vreme vođenja kroz izložbe za osobe sa invaliditetom. Veliku popularnost za kratko vreme stekao je i stalni program Razgovori o Jugoslaviji, koji nudi mogućnost za diskusiju o različitim fenomenima jugoslovenske države, a “iz muzeja je uspešno izašla” i Bajskultura- projekat koji se bavi nasleđem Novog Beograda uz biciklističke ture sa kustosima pored znamenitih mesta i simbola socijalističke države. Poslednje dve godine, strani turisti i domaća publika zahvaljujući besplatnim vođenjima vikendom, zainteresovali su se za istorijat kompleksa Muzeja Jugoslavije i upoznavanje ne samo sa aktuelnim izložbama, Kućom cveća i zbirkom štafeta, već i sa prelepim parkom koji krasi veliki broj skulptura poznatih jugoslovenskih vajara.

Muzej Jugoslavije

Muzej Jugoslavije stvara uslove za inkluziju, neguje dostupnost i otvorenost prema svima i teži da ruši stereotipe o rigidnosti i zatvorenosti državnih ustanova. Aktivno razvija transdisciplinarnost, tako što ukrštajući različite discipline doprinosi prevazilaženju ograničenja uskostručnih istorijskih pristupa, stvarajući široku platformu za istraživanja, interpretacije i dijaloge stručnjaka i svih drugih zainteresovanih aktera. Omogućava široku participaciju proširujući ulogu publike i zajednice (projekat Otvoreni depo), uključujući ih u sve domene muzejskog rada, od istraživanja preko interpretacije nasleđa, do komuniciranja njihovih vrednosti.

Muzej Jugoslavije je najposećeniji muzej u Srbiji i druga najposećenija kulturno – turistička destinacija u Beogradu sa godišnjom posetom od preko 100.000 posetilaca. Dobitnik je priznanja i nagrada za uspešan rad, među kojima su nagrade Muzejskog društva Srbije Mihajlo Valtrović za projekat godine 2008. godine za izložbu Svet od srebra i 2013. za izložbu Jugoslavija od početka do kraja. Međunarodnu Živa nagradu za efikasno korišćenje resursa Foruma slovenskih kultura Muzej Jugoslavije je dobio 2015. godine, kao i Sertifikat za izuzetnost najpoznatijeg svetskog turističkog portala Trip Advisor.

Sveukupna delatnost Muzej Jugoslavije, doprinela je da bude prepoznat kao jedna od vodećih ustanova kulture u Srbiji koja okuplja značajan broj saradnika i stručnjaka različitih profila i ostvaruje saradnju sa brojnim muzejima, institutima, univerzitetima i školama, što rezultira i velikim interesovanjem medija i publike za njegov rad i sadržaje koje nudi. Sve veći broj nove publike Muzej Jugoslavije stiče i zahvaljujući aktivnom prisustvu na svim društvenim mrežama, a 2015. godine na osnovu istraživanja portala Muzeji rade ocenjen je kao najpraćeniji na Twitteru.

O muzejskom kompleksu:

Na osnovu idejnog rešenja arhitekte Mihaila Mike Jankovića, Muzej 25. maj je prvi u Beogradu koji je namenski građen kao muzej. Poklon je grada Beograda Titu za sedamdeseti rođendan, a svečano je otvoren 25. maja 1962. godine. Ukupna površina objekta je 3480 metara kvadratnih sa izložbenim prostorom na prvom spratu (1600 metara kvadratnih).

Do 1982. u Muzeju su se izlagali, čuvali, obrađivali i izučavali pokloni koje je Josip Broz dobio u zemlji i inostranstvu, a njegovo osnovno obeležje bila je stalna postavka zbirke štafeta. U ovom muzeju mladi su održavali brojne susrete sa umetnicima i drugim stvaraocima, organizovane su tematske izložbe iz fondova Memorijalnog centra Josip Broz Tito, posetioci su mogli da gledaju dokumentarne filmove o životu i radu Josipa Broza.

Izložbeni prostor, Muzej Jugoslavije

Formiranjem Memorijalnog centra Josip Broz Tito (1982-1996) − ustanove čiji je zadatak bio da čuva i neguje uspomenu na Josipa Broza i prikuplja, obrađuje, i izlaže dokumenta i predmete koji su u vezi sa njegovim životom i delom − Muzej 25. maj dobija ulogu ulaznog i izlaznog objekta velikog memorijalnog kompleksa. Od 1992. godine se u ovom galerijskom prostoru održavaju tematske izložbe sa materijalom iz fonda Muzeja istorije Jugoslavije, kao i izložbe i programi koje Muzej Jugoslavije organizuje u saradnji sa partnerima iz zemlje i inostranstva na temu jugoslovenskog nasleđa.

Kuća cveća sagrađena je 1975. godine, na osnovu projekta arhitekte Stjepana Kralja, kao zimska bašta sa prostorijama za rad i odmor Josipa Broza Tita (površina 902,00 m2) u neposrednoj blizini Rezidencije u kojoj je živeo. Sastojala se od tri dela: centralnog – cvetne bašte i dva paralelna sa prostorijama za odmor i rad. Na suprotnoj strani od ulaza je nepokrivena terasa sa panoramskim pogledom na Beograd. U centralnom delu je, po sopstvenoj želji, Josip Broz sahranjen 1980. godine, a 2013. pored njega je sahranjena i njegova supruga Jovanka Broz.

Kuća cveća, Muzej Jugoslavije

Stari muzej izgrađen je 1965. godine po idejnom rešenju arhitekte Branka Bona i prostire se na 870,57 metara kvadratnih. Prvobitno je služio za čuvanje i izlaganje brojnih poklona koje je Josip Broz dobijao prilikom putovanja po zemlji i inostranstvu, kao i za rođendane. U ovom objektu u toku je rad na stalnoj postavci koji je otvoren za javnost, a završetak je planiran za 2018. godinu, kada će biti obeleženo sto godina od osnivanja prve države južnoslovenskih naroda.

Sastavni deo muzejskog kompleksa je park sa više desetina različitih biljnih vrsta u kom se nalaze skulpture naših priznatih umetnika (Antun Augustinčić, Frano Kršinić, Stevan Bodnarov, Mira Jurišić, Vladeta Petrić, Sava Sandić, Sreten Stojanović) koje su se nekada nalazile u vrtu rezidencije Josipa Broza Tita.

PROGRAM TOKOM MANIFESTACIJE MUZEJI ZA 10 POGLEDAJTE OVDE