Održana konferencija za novinare povodom muzejske manifestacije 2017

MUZEJI SRBIJE DESET DANA OD 10 DO 10 – MUZEJ U GOSTIMA OD 11. DO 20. MAJA 

 

Inicijativa muzeja širom Srbije da se okupe u zajedničkoj akciji promovisanja kulturnog blaga naše zemlje treći put zaredom održaće se ove godine od 11. do 20. maja. Tokom deset dana obeležiće se Nacionalna nedelja muzeja, Međunarodni dan muzeja i sa njim povezana Noć muzeja. Ovogodišnja tema je Muzej u gostima – cilj je da gostujući muzej, pored jedne tematske izložbe,  u drugoj sredini u kojoj gostuje predstavi i celokupnu baštinu koju čuva i upozna publiku drugog podneblja sa svojim radom.

 

Press centar UNS-a - konferencija za novinare 8. maj 2017.

 

Na konferencija za novinare koja je danas održana, Slavko Spasić član Osnivačkog odbora Manifestacije, objasnio je da su, kada je Manifestacija pokrenuta, glavni strateški cilj i razmišljanje bili pre svega jačanje muzejskih institucija, njihovo bolje umrežavanje i upoznavanje šire javnosti da muzeji u Srbiji rade 365 dana u godini, jer se dugi niz godina stvara slika da su oni zatvoreni.

Slavko Spasić
Slavko Spasić

 „Naša ciljna grupa nije publika koja želi da protrči kroz muzej i da se zabavi, već publika koja želi da ostane, pogleda i nauči. Ona koja će da učestvuje i postane stalna publika. Osnovni princip Manifestacije, pored besplatnog programa jeste da muzejske sadržaje predstavimo na drugačiji način. Tu postoji opasnost da se iz kreativne industrije pređe u industriju zabave. Svakako da je potrebno pružiti atraktvniji sadržaj, ali se mora ostati u naučnim okvirima, jer je to važna uloga muzejskih institucija“

Dr Dušica Bojić, član izvršnog odbora Muzejskog društva Srbije i Osnivačkog odbora manifestacije, naglasila je da se Manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“ naslanja na „Nedelju muzeja“ osnovanu za vreme Jugoslavije.

„Nedelja muzeja u Jugoslaviji osnovana je 1954. godine i te iste godine prepoznata je od strane Uneska. U nekom trenutku ona jeutihnula i sve do 2010. godine, kada je ponovo uspostavljena. Ipak, nedelja muzeja nije imala odjek ni podršku države, kakvu imamo u poslednje tri godine. Važno je napomenuti da je Ministarstvo kulture i informisanja prepoznalo ideju muzejskih radnika da moraju učiniti svoj rad vidljivijim.  Kroz izložbene postavke može se sagledati šta se radi u jednom muzeju, počev od prikupljanja i obrade građe, reviziji i konzervacije i svega onog što posetioci vide izložbi.“ 

Dr Dušica Bojić
dr Dušica Bojić

U 40 gradova, 90 ustanova kulture i na preko 120 lokacija pripremljeni su brojni atraktivni programi koji će se u kontinuitetu odvijati deset dana od 10 ujutru do 10 uveče. Od Subotice do Vranja biće postavljeno preko 100 izložbi i veliki broj pratećih programa – predavanja, radionica, muzejskh učionica, otvorenih ateljea, autorskih i stručnih vođenja, koji će nas upoznati sa kulturom, tradicijom i umetnošću.

Jasmina Trajkov iz Zavičajnog muzeja Jagodina najavila je da će muzej u gostima u ovom gradu biti Etnografski muzej iz Beograda sa izložbom „Život naroda i pretrajavanje hramova: Fotografska svedočanstva Etnografskog muzeja“. Ona je istakla da je tokom osmišljavanja programa za ovogodišnju manifestaciju akcenat stavljen na odraslu publiku koju je teško animirati. Jagodinski muzej gostuje sa svojim postavkama u Ćupriji, Paraćinu i Vrnjačkoj Banji.

Centar za kulturu „Gradac“ iz Raške, drugu godinu zaradom učestvuje u Manifestaciji kao srodna ustanova kulture. Prema rečima Sonje Milićević, kustosa Galerije Centra za kulturu “Gradac“ ovakav vid prisustva i promocije kulturne baštine motiviše građane da aktivno učestvuju u kreiranju atmosfere koja afirmiše ne samo lokalne, već i nacionalne kulturne vrednosti.

 Program u svim muzejima tokom Manifestacije je besplatan.