ОСЕТИ УМЕТНОСТ у Галерији Матице српске

Plakat za decju izlozbu Oseti umetnost (1)Изложба дечјих радова

ОСЕТИ УМЕТНОСТ

У суботу, 21. маја 2016. године у 18.00 сати у Галерији Матице српске, Трг Галерија 1, биће свечано отворена изложба дечјих радова Осети уметност, у оквиру Европске ноћи музеја односно манифестације Музеји Србије, десет дана од 10 до 10. На отварању изложбе ће говорити мр Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Мирјана Ђурђев, директор Предшколске установе „Радосно детињство” и Драган Јајић, ликовни педагог Предшколске установе „Радосно детињство”, а након тога ће наступити хор вртића „Маслачак” под вођством Јасмине Нешић, стручног сарадника за музичко васпитање. Такође, на отварању  ће вртићима који су учествовали у програму Осети уметност. Доживљавање уметничких дела путем чула у току школске 2015/2016. године бити додељене Дипломе којима се потврђује да су малишани научили да доживе уметност свим својим чулима и да су стекли још једно чуло ‒ „музејско чуло”.

Изложба дечјих радова је резултат успешно реализованог едукативног програма за децу „Осети уметност. Доживљавање уметничких дела путем чула” који се одвијао у сарадњи Галерије Матице српске, Предшколске установе „Радосно детињство”, Одсека за педагогију Филозофског факултета у Новом Саду и креативне радионице „Машталица”, а под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Управе за културу града Новог Сада.

У периоду од октобра 2015. до маја 2016. године, у програму је учествовало око 900 малишана из 35 припремних група, из 25 вртића ПУ „Радосно детињство”, који су организовано са својим васпитачима и ликовним педагозима долазили у Галерију. У простору Сталне поставке Галерије Матице српске и Дечје собе, најмлађи посетиоци су се уз вођење кустоса упознали са уметничким делима из колекције Галерије и научили како да свим чулима уживају у уметности. Пред одабраним сликама и скулптурама кроз игру су откривали различите могућности својих чула. Сазнали су да ли се и како гледањем уметничког дела уз помоћ маште може чути звук, осетити укус и мирис и доживети додир. Идеја је била да посматрањем уметничких дела уз одговарајуће усмеравање дечје пажње на одређене појаве и квалитете, допринесемо ангажовању свих њихових чула чиме се обогаћује доживљај уметничких дела, и да кроз програм развијемо још једно посебно чуло – „музејско чуло”. Након програма у Галерији, малишани су у својим вртићима слушали музику, додиривали различите материјале, а своја искуства и доживљаје су изразили у ликовним радовима.

На изложби су представљени радови деце из вртића: „Звoнчицаˮ, „Вилењакˮ, „Видовдански звончићˮ, „Бубамараˮ, „Весели возићˮ, „Вендиˮ, „Гуливерˮ, „Маслачакˮ, „Шврћаˮ, „Сунцокретˮ, „Плави зецˮ, „Пчелицаˮ, „Чаролијаˮ, „Пужићˮ, „Петар Панˮ, „Мрвицаˮ и „Весели вртићˮ.

Изложба ће бити отворена до 4. јуна.

За сву децу, њихове родитеље и васпитаче, посета изложби је бесплатна.

За све информације можете се обратити Јелени Огњановић на 0214899018 и 0691103051 и Мирослава Жарков на 0214899014 и 0611933422.