Јокановића кућа, Ужице

УЖИЦЕ: Народни музеј

Јокановића кућа, Ужице
Јокановића кућа, Ужице

Народни музеј Ужице

 

Димитрија Туцовића 18, Ужице

ВЕБ АДРЕСА

Стална поставка:

Ужице настанак и развој.

Третира период од праисторије до почетка 20. века (1939). На поставци је изложено око 1000 најрепрезентативнијих експоната из археолошке, историјске, етнографске и збирке историје уметности са жељом да се представи развој Ужица, од његовог првог писаног помена до почетка 20. века. У склопи Музеја су и Легат Михаила Миловановића, Партизанска фабрика оружја 1941. и Лапидаријум античких споменика.

Легат Михаила Миловановића чува заоставштину првог академског сликара из ужичког краја, сликара српске војске у ратовима 1912–1918

Партизанска фабрика оружја и муниције 1941, у којој су изложене аутентичне машине из фабрике оружја и фотографије изгинулих радника и цивила у експлозији 22. новембра 1941.

Лапидаријум античких споменика  II-IVвека. У Лапидаријуму су изложена 23 репрезентативна примерка античких надгробних споменика: стела, ципус, коцка, вотивни жртвеник, као и пет фигура камених лавова које су заузимале истакнуто место на прилазу или улазу објеката световног и сакралног карактера, као што су храмови и гробнице.

ХИДРОЦЕНТРАЛА ПОД ГРАДОМ (Народни музеја Ужице)

Хидроцентрала Под градом, на реци Ђетињи,по Теслиним принципима наизменичне струје,пуштена у рад 1900 .г.

ЈОКАНОВИЋА КУЋА (Народни музеја Ужице)

Сланушка 8

Стална поставка:

Градска кућа с краја 19. и почетка 20. века. Коју сачињавају три  амбијенталне целине: турска соба, девојачка соба и градски салон.

СПОМЕН КОМПЛЕКС КАДИЊАЧА (Народни музеја Ужице)

У згради Спомен дома на Кадињачи налази се стална музејска поставка Раднички батаљон и борба на Кадињачи на којој је изложено преко 300 експоната: предмети са бојишта, лични предмети бораца, фотографије погинулих учесника у борби и друго, затим

Тематска изложба Ужички крај у НАТО агресији на СР Југославију.

Изложбе током Манифестације:

 11.05.2017. у 18:00 часова

Музеј у гостима – Народна банка Србије

Слике времена и догађаја на српском новцу“, Изложба Народне банке Србије Београд

13.Европска ноћ музеја (20. мај)

у 19:00 часова

Изложба Слике и скулптуре, Зорана Игњатовића