Народни музеј Зрењанин

ЗРЕЊАНИН: Народни музеј

Народни музеј Зрењанин
Народни музеј Зрењанин

Народни музеј Зрењанин

Суботићева 1, Зрењанин

ВЕБ АДРЕСА

СТАЛНА ПОСТАВКА

Стална поставка Народног музеја Зрењанин биће отворена за посетиоце током ове манифестације. На првом спрату посетиоци имају прилику да погледају Уметнички део сталне поставке који обухвата два сегмента – ликовну и примењену уметност. На првом спрату се такође налази и Соба спорта, а део сталне поставке на другом спрату Народног музеја обухвата поставке Природњачког, Археолошког, Историјског и Етнолошког одељења.

Стална поставка Народног музеја у Зрењанину
Стална поставка Народног музеја у Зрењанину

Изложбе током Манифестације

„Благо нама децама што смо таки мали – Детињство у традиционалној породици“ и „Музеј за децу“

У Салону Народног музеја Зрењанин у четвртак 11. маја, са почетком у 19 часова, биће свечано отворена изложба Етнолошког одељења Благо нама децама што смо таки мали – Детињство у традиционалној породици. Циљ изложбе је да се уско тематски представи култура са овог подручја, и то у оном сегменту који је најважнији за продужетак човекове лозе, а то је подизање детета. Ауторке изложбе и њеног пратећег каталога су Бранка Бабић, кустос-етнолог и мр Рајка Грубић, музејски саветник.

Изложбену поставку чине предмети и фотографије из збирки Народног музеја  Зрењанин, али такође из других музеја у Војводини. Овом приликом биће изложени први одевни предмети бебе – капица, бенкица и кошуљица, као и кућни инвентар намењен најмлађим члановима домаћинства, док ће један део изложбе бити посвећен играчкама и дечјим играма.

Други сегмент изложбе је „изложба у изложби“. У питању је Музеј за децу, гостујућа изложба Музеја Војводине из Новог Сада. Изложба је резултат сарадње групе аутора коју чине Лидија Баљ, музејски саветник-археолог, Татјана Бугарски, виши кустос-етнолог, Слађана Велендечић, кустос-педагог и Александра Стефанов, кустос-историчар уметности. Путем играчака у „малом музеју“ представљене су различите области помоћу којих деца упознају свет око себе: природа, свакодневни живот и разне друштвене појаве. Управо те области истражују и стручњаци у музејима који брину о културном наслеђу. Надлежни кустоси у зрењанинском музеју су Бранка Бабић, кустос-етнолог и Невена Дујин Грковић, кустос-педагог. (четвртак, 11. мај у 19ч – Салон)

Посебни програми:

Вече посвећено јубилеју – 130 година куглања у Зрењанину

Одељење историје спорта НМЗ обележава заједно са куглашким клубовима, такмичарима и легендама овог спорта јубилеј – 130 година куглања у Зрењанину. На обележавању јубилеја говориће Синиша Оњин, кустос-историчар Народног музеја Зрењанин, Ирена Калочај, бивша такмичарка и спортска радница, Душко Попадић, секретар куглашког клуба „Банат“, Босиљка Божић, секретар куглашког клуба „Кристал“, и Горан Остојић, активни спортиста, а присутне ће поздравити Јелена Гвозденац Мартинов, в.д. директора зрењанинског музеја. (уторак, 16. мај у 19ч – Салон)

13.Европска ноћ музеја (20. мај)

Изложба дечјих илустрација „Ида Ћирић“

17:30 часова – Мали салон

У Малом салону НМЗ поводом Европске ноћи музеја биће отворена изложба дечјих илустрација под називом „Ида Ћирић“.

Ида Ћирић (1932–2007) била је важна српска илустраторка за децу. Осим илустрације, њени интереси били су опрема књиге, колаж и објекти од папир-машеа. Илустровала је више од 50 књига, бројне насловне стране књига и илустрације за часописе. Добила је 12 националних награда за илустрацију. Приредила је шест самосталних изложби.

Зрењанинској публици по први пут биће представљено преко 100 илустрација рађених фломастерима, лавираним тушевима и колаж техникама, а међу изложеним радовима биће и илустрације публиковане у чувеном дечјем часопису „Полетарац“. Надлежни кустос је Душан Маринковић, виши кустос-фотограф.

Предавање „Визија у облацима под лупом“

Ове године се навршава 160 година од рођења сликара Уроша Предића и 130 година од настанка његове чувене слике “Визија у облацима”, која се чува у Народном музеју Зрењанин. Тим поводом у Ноћи музеја подсетићемо посетиоце на ову симболистичку представу коју је сам Предић детаљно описао желећи да њоме изнесе горку критику о животу, људима и њиховим сукобима. На основу тих објашњења, виши кустос Сања Врзић направила је репродукцију слике са свим уцртаним личностима и појавама које Предић помиње, а Оливера Скоко, виши кустос-историчар уметности, кроз причу ће посетиоцима приближити значај овог изузетног дела. (21ч – стална поставка I спрат – легат Уроша Предића)

Природњачка поставка „Испод површине мора“

Од 17:00 до 01:00 час,  стална поставка II спрат

Посетиоцима ће у оквиру ове камерне поставке бити представљен један део предмета из Ихтиолошке збирке (збирке риба) НМЗ. Ихтиолошка збирка Природњачког одељења зрењанинског музеја оформљена је 1978. године, од материјала који је преузет из бивше Више педагошке школе из Зрењанина – одељење биологије, и била је намењена практичној обуци студената. Збирка се састоји од 48 дермопластичних, 2 течна и једног остеолошког препарата, и има искључиво музеолошку вредност. У Оквиру Ноћи музеја, публика ће имати прилику да види део ове колекције који представља рибе карактеристичне за морске дубине. Аутор поставке је Наташа Кнежевић, виши кустос-биолог.

 Од 18:00 до 19:00 час, Атријум

Музејска играоница „Идем ја напоље!“

Играоница је посвећена узрасту од 6 до 10 година и у њој ће деца имати прилику да у Атријуму музеја играју „школице“, „кликере“, „ластиш“… као и да испробају и науче традиционалну игру „дугмета“. Аутор играонице је Невена Дујин Грковић, кустос-педагог. Водитељке играонице су Невена Дујин Грковић и Ивана Арађан, кустос-историчар уметности.

 Од 19:00 до 21:00 час, Атријум

Археолошко-конзерваторска радионица „Уметност мозаика“

Посетиоци ће имати прилике да се, кроз ову радионицу, упознају са техником израде мозаика. Радионица је прилагођена деци узраста од 5 до 12 година, која ће кроз импровизоване методолошке приступе, имати прилику да изразе своју уметничку слободу и своје идеје пренесу на израду сопственог мозаика. Радионица је забавног и едукативног карактера. Аутори радионице су:  Александар Шаламон – волонтер, кустос археолог, Татјана Петровић – оперативни технолог за конзервацију, Оливера Старчевић – техничар, Ана Костадиновић Немет – волонтер, дипл.ликовни уметник-сликар, и Тамара Спасојевић – волонтер, дипл.ликовни уметник-сликар.

Од 19:00 до 21:00 часова, Мали салон

Ликовна радионица „Какав лав? Страшан лав!”

Тема радионице је илустровање песме Душка Радовића “Страшан лав”. Активност је намењена деци и младима, материјал за цртање су фломастери које је Ида Ћирић кроз своје илустрације први пут учинила равноправним средством ликовног израза. Аутор радионице је Невена Дујин Грковић, кустос-педагог. Водитељке радионице су Невена Дујин Грковић и Ивана Арађан, кустос-историчар уметности.

 У 17:00 часова, Атријум

Заједнички концерт Хора геронтолошког клуба и Хора музичког забавишта „Колегијум“

Поводом Ноћи музеја, заједничким концертом представиће се два зрењанинска хора: Хор геронтолошког клуба (под техничким вођством Данице Ђорђевић) и Хор музичког забавишта „Колегијум“ (диригент Сања Поповић).

 У 19:00 часова, Салон

Концерт ученика Музичке школе „Јосиф Маринковић“ Зрењанин – на којем ће се представити ученици ниже и средње школе са трзачког, гудачког и дувачког одсека,  одсека хармонике и соло певања, као и камерни састави.

 У 20:00 часова, Атријум

Концерт хора „СуперНова и БигБенг“

Хорски фестивал „Слободан Бурсаћ“ у оквиру манифестације „Ноћ музеја“ представља још један зрењанински хор у циљу популаризације и афирмације хорског певања. Овог пута наступа хор „СуперНова и БигБенг“ под диригентском палицом професора Марка Пејчића и уз пратњу зрењанинских рок музичара. Организација и техничка реализација концерта поверена је KulturKick creative production, Културном центру и Народном музеју. (20ч – Атријум)