Брковића кућа, Музеј рудничко-таковског краја

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ: Музеј рудничко-таковског краја

Брковића кућа, Музеј рудничко-таковског краја
Брковића кућа, Музеј рудничко-таковског краја

Музеј рудничко-таковског краја

Синђелићева 7, Горњи Милановац

ВЕБ АДРЕСА

СТАЛНА ПОСТАВКА

Кућа Ивана Брковића.

Кућа имућног градског трговца, саграђена је 1938. године у Синђелићевој улици бр. 7. Она представља репрезентативан пример оствареног комфора богатијег припадника тадашњег милановачког друштва и једна је од ретких сачуваних кућа међуратне архитектуре града.

Грађевина је конципирана као приземна са пространим поткровљем, до кога води раскошно дрвено степениште. Поред тога, у њеном ентеријеру издвајају се централна просторија са камином у левом углу, још једна просторија великих димензија, две мање, кухиња и подрум. Оно што унутрашњости „Брковића куће“ даје посебну драж, јесу лучни пролази кроз које све просторије комуницирају међусобно, као и њена упечатљива спољашњост са великим кровним забатом који носи два мала прозорска отвора поткровља и надкриљује улазну партију, стварајући неку врсту спољашњег предворја. Захваљујући свом репрезентативном изгледу и функционалности, била је изузетно подесна за Музеј рудничко-таковског краја, који је у њој званично смештен од 1994. године.

Конак кнеза Милоша, ГОрња Црнућа
Конак кнеза Милоша, Горња Црнућа

Конак кнеза Милоша -Горња Црнућа

Српска кућа у првој половини XIX века је стална поставка смештена у Конаку кнеза Mилоша у Горњој Црнући. Након слома Првог устанка 1813. године, породица Маринковић је понудила кнезу Милошу уточиште на свом имању. У њој је кнез Милош боравио до 1818. године када прелази у Крагујевац. Поставка је отворена у априлу 1993. године, и садржи историјат самог објекта, кратак преглед догађаја из Првог и Другог српског устанка, причу о кнезу Милошу и његовом руковођењу устанком и управљању државом до 1818. године. Категорисана је за непокретно културно добро од изузетног значаја 2000. године.

Продановића магаза.

Саграђена 1880. године у Прањанима а крајем 1999. године премештена у Коштуниће, располаже простором од преко 300 м2 у коме је смештена етнолошка збирка која приказује предмете из свакодневног живота и пољопривредне радове сувоборских села с краја XIX и почетка XX века, затим спомен соба војводе Живојина Мишића и сувоборског пробоја 1914. године и поставка слика професора Боже Продановића.


ГАЛЕРИЈА МУЗЕЈАПосебни програми:11.05. 2017. године у 19:00 часова

Промоција књиге ПОГЛЕД КРОЗ НАСЛЕЂЕ Завода за заштиту споменика културе Краљево, аутора мр Катарине Грујовић Брковић и Марије Алексић Чеврљаковић

13.05. 2017. године у 19:00 часова

Концерт хора и оркестра основне школе Краљ Александар I под вођством професора Милоша Живковића

15.05. 2017. године у 18:00 часова

Промоција књиге СРПСКИ ВИТЕШКИ КОД аутора мр Марка Алексић

18.05. 2017. године у 18:00 часова

Дечја радионица ДРУГИ СРПСКИ УСТАНАК – ОБРЕНОВИЋИ И ЖИВОТ У СРБИЈИ

13. Eвропска ноћ музеја (20. мај)

Од 17:00 до 00:00 часова

.