КРУШЕВАЦ: Народни музеј

Народни музеј Крушевац
Народни музеј Крушевац

.

НАРОДНИ МУЗЕЈ КРУШЕВАЦ

Трг деспота Стефана 15

ВЕБ АДРЕСА

Стална поставка:

Услед завршетка радова на сталној музејској поставци, посетиоцима овогодишње манифестације доступан је новоотворени део поставке који илуструје раздобље од праисторије до краја осамнаестог века, са посебним акцентом на средњи век и доба Моравске Србије. У новом и атрактивном руху, пред публиком ће се наћи експонати који илуструју вишемиленијумски историјски корак, од којих су многи по први пут излажу за јавност.

.

ПОСЕБНИ ПРОГРАМИ:

ДЕТЕКТИВ У МУЗЕЈУ

Народни музеј Крушевац, 16.05. и 18. 05. 2017, од 10:00 до 12:00 часова

На основу задате мапе, деца, подељена у групама, проналазе скривене музејске предмете, након чега свака група попуњава музејске картоне и презентује свој експонат. Програм реализује Наташа Димовска, виши музејски водич, у сарадњи са основним школама у граду.

.

КУЋА СИМИЋА (Народни музеј Крушевац) Мајке Југовића 2

Стална поставка:

У здању некадашње беговске куће с краја осамнаестог века, у самом градском центру, пред посетиоцима је стална музејска поставка експоната Народног музеја Крушевац која дочарава дух крушевачке вароши на прелазу из XIX у XX век. Поневши име по Стојану Симићу, маркантној политичкојфигури из доба обнове државности, реализована је поставка која има за циљ да прикаже део породичног живота кроз ентеријер једног грађанског дома.

.

.

УМЕТНИЧКА ГАЛЕРИЈА (Народни музеј Крушевац) Мајке Југовића 12

март – мај 2017.

У простору Уметничке галерије Народног музеја Крушевац, током трајања Манифестације, биће актуелна поставка изложбе АКВИЗИЦИЈЕ 2014‒2016, на којој су изложена дела набављена аквизицијом, откупом и поклоном од стране уметника из Србије и региона.

.

13.Европска ноћ музеја (20. мај)

Отварање изложбе ХАЈДЕМО У ПЛАНИНЕ!

Кућа Симића, отварање: 20. 05.  2017, 20 часова

Планинарски клуб „Јастребац“ за две године прославља седмдесетогодишњицу свога постојања. Тим поводом, у Кући Симића биће отворена изложба посвећена раду друштва, са жељом да се широј јавности приближе најинтересантније и најзначајније акције у којима су учествовале генерације планинара, алпиниста, скијаша, некадашњих и садашњих чланова ПК „Јастребац“, што ће бити допринос популаризацији рада друштва, као и припрема за обележавања овог значајног јубилеја у ширем окружењу.

Аутор изложбе је чланица друштва Зорана Драшковић Ковачевић, кустос Народног музеја Крушевац.