Историјски музеј Србије: Портрети династије Обреновић кроз панк визуелну уметност

У петак, 13. маја 2016. године у 18 сати у Конаку кнеза Милоша у Топчидеру у оквиру манифестације „Музеји Србије. 10 дана од 10 до 10” биће свечано отворена изложба „Портрети династије Обреновић кроз панк визуелну уметност“.

Након уводних речи директора Историјског музеја Србије др Душице Бојић и аутора изложбе проф др Александра Младеновића изложбу ће свечано отворити председница Народне скупштине Републике Србије госпођа Маја Гојковић.

Изложба се реализује уз подршку и покровитељство Министарства културе и информисања Републике Србије.

Изложба „Портрети династије Обреновић кроз панк визуелну уметност“ је конципирана као ауторска изложба професора др Александра Леке Младеновића који је, инспирисан сталном поставком Историјског музеја Србије у Конаку кнеза Милоша у Топчидеру, израдио серију портрета династије Обреновић. Изложени радови осмишљени су као део програма осавремењивања сталне историјске поставке у овом простору, путем повремених тематских изложби.

02 2007 Knez Mihailo III Obrenovic ulje na olatnu 150 x 100 cmАлександар Младеновић применио је свој уметнички сензибилитет и креативни потенцијал на портретно сликарство. С обзиром да „панк уметност“ у целини прожима последњу деценију  његовог стваралаштва, уметник је своју продукцију усмерио ка личном експерименту у коме би портретна уметност и панк естетика егзистирали истовремено.

Серијом портрета чланова породице Обреновић уметник различитим сликарским и графичким техникама истовремено успоставља однос са личностима прве српске  нововековне династије и остварује њихову поновну комуникацију са двором у коме су живели, владали и умирали као најличнијим интимним амбијентом, готово после два века.

Специфичним стилом колажирања, сликања и гравирања у панк стилу, који баштини много од својих претходника, даде, поп и оп-арта, уметник од портрета ствара и опширне наративе који низом симбола, колористичких акцената, писаних порука и композиционих решења асоцирају на дане славе и дане туге једне српске породице која се уздигла до династичке. Уметник налази паралеле у свету у коме живи, према коме има критички став и према коме жели да изрази бунт путем личне акције кроз уметност и времена када се Србија борила за ослобођење и улазак у Европу, те у својим делима примењује све елементе панк уметности које је у својој младости, као припадник прве генерације београдских панкера, подржавао почетком осамдесетих година 20. века.

Јак флуоросцентан и агресиван колорит, намерна недорађеност ликова, умрљаност,  нечистоћа и замрљаност потеза, симболично бирана слова и године, писане поруке, оригиналне династичке ликове, преузете са поручиваних портрета 19. века и оригиналних фотографија династије, преводи у наше савременике и они и даље у свом дому служе своме народу, овога пута на уметничкој сцени.

Поред аутора изложбе проф др Александра Младеновића у реализацији поставке су учествовали кустос изложбе музејски саветник кустос Тијана Јовановић- Чешка и дизајнер поставке кустос Изабела Мартинов- Томовић.

Изложба је отворена до септембра 2016. године.

Подсећамо Вас да манифестација „Музеји Србије. 10 дана од 10 до 10” траје од 12 до 21. маја и да ће током њеног трајања бити бесплатан улаз у периоду од 10 до 22 часа.

Биографија аутора изложбе

Александар Младеновић Лека је визуелни уметник из Београда, рођен 1967. године.

На Факултету ликовних уметности у Београду као ванредни професор предаје Графику и Цртање. Докторирао је 2012. са пројектом „Рани панк и хибридна графика“ на ФЛУ у Београду. Одржао је 33 самосталне изложбе у земљи и иностранству, учествовао на више од 300 колективних изложби. Добитник је више националних и међународних признања за графику. Био је члан међународних жирија, одржао је предавања и радионице у Србији, САД, Кини, Канади, Мексику, Белгији.

Младеновићеви радови налазе се у јавним колекцијама музеја и галерија широм света (Народни музеј у Београду, Галерија Матице Српске у Новом Саду, Министарство културе Србије, Скупштина града Београда, Национална библиотека, Мадрид, Шпанија; Музеј графике, Брунико, Италија; Музеј савремене и модерне уметности „Веино Алтонен“, Турку, Финска; Музеј уметности, Турку, Финска; Градски музеј, Гелзенкирхен, Немачка; Музеј уметничких дела у малом формату, Вироенвал, Белгија, Галерија савремене уметности у Нишу, Универзитети Квебека, Троа-Ривјер, Канада, Обо Академи, Финска, Универзитет Хјустона у Клиар Лејку, САД: Универзитет Веракруз, Халапа, Мексико; Градска већница, Сибрук, Тексас, САД и др.)

Конак кнеза Милоша

Адреса: Булевар патријарха Павла бр. 2

Превоз до Конака: трамвај бр. 3, аутобус бр. 49 и бр. 94

Телефон: 011/ 2660-422