Нови Сад: Музеј града Новог Сада

Музеј града Новог Сада
Музеј града Новог Сада

 

Музеј града Новог Сада

Тврђава 4, Петроварадин

Депанданси:

Збирка стране уметности, Дунавска 29, Нови Сад

Завичајна збирка Сремски Карловци, Патријарха Рајачића 16, Сремски Карловци

Спомен збирка Јован Јовановић Змаја, Ј. Ј. Змаја 1, Сремска Каменица

ВЕБ АДРЕСА

СТАЛНА ПОСТАВКА

Централна зграда Музеја на Петровардинској тврђави

Од 11.05. до 20.05. 2017. од  10:00 о 20:00 часова

Свечано отварање 09.05.2017. у 19:00 часова

300 година од  Битке код Петроварадина

На изложби је представљена велика победа царске војске Хабзбуршке монархије над османском империјом 5. августа 1716. године. Ово је капитални догађај из наше завичајне прошлости и један од пресудних момената у историји југоисточне Европе у 18. веку.

„Траг мача, траг пера“ Ексклузивно!!! Поводом манифестације „Музеји 10 дана од 10 до 10“, на изложби ће бити представљена оригинална писма Еугена Савојског. (9. маја у 19 ч.)

 

ЛЕГАТ ДР БРАНКА ИЛИЋА.ЗБИРКА СТРАНЕ УМЕТНОСТИ

Дунавска 29, Нови Сад

Изложбе: 

QUATTRO GATOS – Четири мачора

Љубитељи шпанске уметности имаће прилику да виде више од 50 оригиналних графичких радова Далија, Пикаса, Мироа и Тапиеса, који никога не остављају равнодушним.

Изложба Cuatro gatos представља графику као медиј једних од најзначајнијих уметника савременог доба. Позната имена, Пикасо, Дали, Миро, Тапиес, сваки појединачно, изузетно иновативна уметничка личност, отворили су хоризонте уметности 20. века и остварили нове правце у ликовном језику. Из тог богатства идеја многи савременици траже и нађу стваралачку побуду и инспирацију.

Сва четворица уметника изузетно су плодоносни и створили су веома значајне графичке опусе. Управо због саме технологије графичког приступа који ствараоца тера ка дисциплинованијем и промишљенијем уметничком гесту, графика јесте за посматрача нарочито занимљива, јер представља карактер самог уметника у прочишћеном облику. Уметник на графичку плочу или литографски камен наноси свој најличнији рукопис, јер је усек у плочу или потез на литографском камену непоправљив и вечит. На изложби ће бити представљени и радови из Пикасовог последњег раздобља када му је графичка плоча служила попут дневних записивања медитација старца уз вечиту лепоту женског тела и ероса.

Изложба је добила име по чувеном кафићу у Барселони – Quatro gatos (Els Quatre Gats) познатом по томе што су се у њему окупљала највећа уметничка имена с почетка XX века, а пре свих Пикасо. Место је отворено 1897. године и сматра се центром модернизма каталонске престонице.

Избор дела је сачињен од стране колекционара Лазарa и Живе Вујић из Љубљане, који су уједно и власници свих графика.

ПОСЕБНИ ПРОГРАМИ

17.05.2017. у 11:00 часова

Креативна радионица за децу „Уметност у песку“

Деца ће имати прилику да се упознају са уметношћу Ксеније Симонове, а у креативном делу програма и сами ће имати прилику да створе уметничко дело у песку.

13.Европска ноћ музеја (20. мај)

Перфоманс групе Point dаnce студија ће представити савремени плес уз шпанску музику. (неколико пута у току вечери у Збирци стране уметности)