Мамут, Покрајински завод за заштиту природе, Нови Сад

Нови Сад: Покрајински завод за заштиту природе

Мамут, Покрајински завод за заштиту природе, Нови Сад
Мамут, Покрајински завод за заштиту природе, Нови Сад

Покрајински завод за заштиту природе

Радничка 20а, Нови Сад

ВЕБ АДРЕСА

СТАЛНА ПОСТАВКА

Од 11.05. до 21. 05. 2017, од 10:00 до 22:00 часа

На површини од 850 м² смештена је стална природњачка поставка Покрајинског завода за заштиту природе у којој се приказује богатство биолошке и геолошке разноврсности наше земље, а у току године смењују се различите тематске поставке. 

Природњачком изложбом доминира лобања са кљовама рунастог мамута (Маммутхус примигениус),  извађена 1947. године из корита реке Тисе код Новог Бечеја. Лобања се одликује величином, те се на основу тога сматра се да је јединствен примерак не само на територији наше замље већ и у Европи.

Наша природњачка поставка у Покрајинском заводу за заштиту природе, отвара врата свим заинтересованима да боље упознају вредности, карактеристике, као и активности у заштити и очувању наше природне баштине.

 Покрајински завод за заштиту природе, Нови Сад
Покрајински завод за заштиту природе, Нови Сад

Изложбе током Манифестације

Од 11.05. до 21. 05. 2017, од 10:00 до 22:00 часа

„СТЕНЕ – СКРИВЕНЕ БОЈЕ И ОБЛИЦИ“

Изложба фотографија

Аутор изложбе, Дарко Тимотић дипломирани инжењер геологије за палеонтологију, је изабрао најинтересантније примерке стена и минерала које је ставио испред објектива фотоапарата, како би нам приказао лепоту која је скривена од ока обчног посматрача. Одабране фотографије побуђују машту и терају на размишљање о настанку стена и минерала и њиховом значењу.

На фотографијам су показани примерци полудрагог и драгог камена из целог света са посебним акцентом на примерке са локалитета у Србији. Један од најпознатијих локалитета је „Козије брдо“ који се налази у границама НП „Фрушка гора“.

Изложбом се публици приказује геодиверзитет  са уметничке тачке гледишта. Овај начин повећава заинтересованост појединаца, као и шире заједнице, за упознавање са минералима, стенама и фосилима, што доприноси већем интересу за појаве у природи, њиховом очувању и неговању. Један од циљева ове изложбе је повећање свести о потреби еколошког приступа појединаца и друштва у очувању природног окружења и геолошког наслеђа.

Пројекат „Стене – скривене боје и облици“ финансиран  путем конкурса #Zajednicizajedno2016 компаније НИС.

Од 18.05. до 20.05.2017. од 10:00 до 22:00 часа

„УМЕТНИЧКА ДЕЛА У ОНИКСУ“

Посебна поставка породичне радионице „Благојевић“

Породична радионица „“Благојевић“  израђује годишње око 500 својеврсних уметничких дела  од полираног оникса.  Од уложака за кандила, који су некада прављени од стакла, преко свећњака, абажура за лампе, пепељара, чаша, флаша и других употребних предмета. По изради уложака за кандила јединствени су у целој бившој Југославији. До сада су их по препоруци радили за манастире на Косову и Метохији, за Дечане, Пећку патријаршију и Дубоки Поток.  За своје радове  добили су и признање од Факултет примењене уметности а излажу их на сајмовима у земљи и иностранству.

 

ПОСЕБНИ ПРОГРАМИ:

11. 05.2017. од 12.00 до 17.00 часова

12. 05.2017. од 10.00 до 13.00 часова и од 16:00 до 18:00 часова

13. 05.2017. од 12.00 до 17.00 часова

15. 05.2017. од 10.00 до 13:00 часова и од 16:00 до 18:00 часова

 

РАДИОНИЦЕ „ВОДНИ АГЕНТ – ПУТЕВИ ВОДЕ“

АУТОР Друштво водна агенција, Рогашка Слатина – Словенија

Током трајања радионице деца ће бити упозната са путевима воде:

у природи  – кружење воде у природи, у урбаним заједницама од водовода до канализације у производњи хране и осталих људских потреба  – од њиве до стола, у човековом телу – зашто пијемо воду?

Методологија рада је заснована на школском наставном плану и поред разговора са децом обухвата и практичан рад на изради плаката,пречистача за воду, рециклажи папира, прављењу еко пасте за зубе и др. (Термини: четвртак

 13. Европска ноћ музеја (20. мај)

 Од 17:00 до 22:00 часа

„МАКЕТАРСТВА – ХОБИ ИЛИ НЕШТО ВИШЕ?“

АУТОРИ Чланови Макетарског Клуба Нови Сад са гостима, члановима Београдског Макетарског Клуба – ИПМС Србија.

Током трајања радионице показаћемо вам како се праве макете  и како се фарбају. Како од гомиле пластике и дрвета или већ којег материјала, настаје, авион, брод ,тенк ,аутомобил а све то уз мирну руку и оштро око. Фарбање четкицом и airbrush-ваздушним пиштољем, специјалне боје и још мнго тога.