Zgrada Muzeja u Jevremovoj 21

Muzej Vuka i Dositeja


Stalna postavka Muzeja Vuka i Dositeja

Muzej Vuka i Dositeja, memorijalni muzej, posvećen je dvojici velikana srpske kulture, prosvetitelju i prvom srpskom ministru prosvete Dositeju Obradoviću i reformatoru srpskog jezika, tvorcu srpskog književnog jezika, Vuku Karadžiću.

Starija i bogatija je Vukova zbirka. Oformljena je još krajem 19. veka, kada je Vukova kćerka, Mina Karadžić-Vukomanović, poklonila njegovu zaostavštinu Kraljevini Srbiji. Ova zbirka je bila prva od zbirki Narodnog muzeja čiji je stručni katalog u celini štampan, Opis stvari Vuka Stefanovića Karadžića, objavljen je 1900. godine, nakon što je Mihajlo Valtrović stručno obradio materijal koji je predat Narodnom muzeju.

Vukova ostavština izlagana je u Narodnom muzeju u okviru Vukove spomen-sobe i kasnije u okviru Istorijskog odeljenja muzeja. Deo Vukove zaostavštine, posebno nameštaj, nestao je ili uništen 1915. godine kada je prilikom austrijskog bombardovanja Beograda pogođena i zgrada Narodnog muzeja, kao i u vreme okupacije. U zbirci se danas čuvaju lične i porodične predmeti Vuka Karadžića, portreti i umetnička zaostavština, prva izdanja njegovih knjiga i brojna arhivska građa.

Za razliku od Vukove zaostavštine, ličnih predmeta Dositeja Obradovića nema jer su uništeni u požaru još 1813. godine. Zbog toga se deo muzejske zbirke koja se odnosi na njega uglavnom zasniva na likovnim prilozima, arhivskoj građi, Dositejevoj prepisci i knjigama, među kojima su prva izdanja njegovih dela.

(Muzej Vuka i Dositeja, Gospodar Jevremova 21, Beograd)

Muzej Vuka i Dositeja u okviru Narodnog muzeja u Beogradu
Muzej Vuka i Dositeja

Posebni programi Muzeja Vuka i Dositeja


Šetnja – Ambijentalna celina Područje oko Dositejevog liceja

Mesto okupljanja: Muzej Vuka i Dositeja

Vreme: 15. maj u 11 časova

Broj učesnika: 20

Trajanje: 60 minuta

Tokom trajanja Manifestacije Muzeji za 10 Narodni muzej čini dodatni iskorak u prezentaciji kulturnog nasleđa. Pored programa za decu i mlade koji će se odvijati u bašti Muzeja Vuka i Dositeja, posetioci će moći da se priključe javnoj šetnji kroz istoriju ambijentalne celine Područja oko Dositejevog liceja.

Ova celina obuhvata prostor  između ulica Kralja Petra, Gospodar Jovanove, Kapetan Mišine, Simine, Kneginje Ljubice, Braće Jugovića, Studentskog trga i Zmaja od Noćaja. Od 1989/1990. godine ona nosi status kulturnog dobra od izuzetnog značaja. Zaštićenu okolinu čine još dva gradska bloka između ulica Zmaja od Noćaja, Cara Uroša, Gospodar Jovanove i Kralja Petra utvrđena za kulturno dobro 1999. godine.

Prijavite se za učešće na radionici slanjem upita na radionice@narodnimuzej.rs.

Radionica za decu: Predstavljamo vam…..Muzej Vuka i Dositeja!

Mesto: Muzej Vuka i Dositeja

15. maj u 13 časova

Uzrast: 7-10 godina

Broj učesnika: 10

Trajanje: 90 minuta

Vukov fes, Dositejev ,,Mezimac“ ili lepeza Mine Karadžić – šta su vaši omiljeni predmeti koje čuvamo u Muzeju Vuka i Dositeja? Da li želite priču o njima da podelite sa drugarima?

Otkrićemo vam trikove za snimanje video vođenja mobilnim telefonom. Pripremite se za trening u bašti Muzeja Vuka i Dositeja tokom kojeg ćete naučiti kako da ukratko i na zanimljiv način predstavite jedan predmet iz zbirke muzeja.

Prijavite se za učešće na radionici slanjem upita na radionice@narodnimuzej.rs.

Šetnja – TRI ZDANJA NARODNOG MUZEJA

Mesto okupljanja: Muzej Vuka i Dositeja

Vreme: 16. maj u 11 časova

Broj učesnika: 20

Trajanje: 90 minuta

Narodni muzej u Beogradu organizuje šetnju namenjenu odraslima koja obuhvata obilazak i priču o zgradama Muzeja Vuka i Dositeja, Galerije fresaka i Narodnog muzeja. Jedna od njih je među najstarijim sačuvanim stambenim objekatima u Beogradu, druga je sagrađena na mestu nekadašnje sinagoge Bet Izrael, a treća je među najlepšim palatama Srbije s početka dvadesetog veka. Tri zgrade će povezati povest o najstarijoj muzejskoj ustanovi u našoj zemlji.

Prijavite se učešće slanjem upita na radionice@narodnimuzej.rs.

 

Radno vreme tokom Manifestacije:

  • Pon uto, sre, pet, ned od 10 do 17 časova
  • Čet, pet od 12 do 20 časova

Adresa:

  • Gospodar Jevremova 21, Beograd

Sajt:Narodni muzej u Beogradu