Vojni muzej u Beogradu, Zgrada na Kalemegdanu, Muzeji za 10

Vojni muzej Beograd


Stalna postavka Vojnog muzeja u Beogradu

Vojni muzej Beograd je jedan od najstarijih muzeja u Srbiji. Osnovan je 1878. godine, kada je Kneževina Srbija izvojevala punu političku nezavisnot od Osmanskog carstva. Od tog vremena, Vojni muzej prikuplja i čuva svedočanstva vojne istorije.

Zgrada Vojnog muzeja u Beogradu, Kalemegdan bb

U stalnoj postavci Vojnog muzeja na Beogradskoj tvrđavi, na površini od 2300 kvadrtanih metara, izloženo je više od 3000 muzejskih predmeta koji su svedočanstva ratnih okršaja od vremena praistorije, a potom i istorijskog razdoblja od naseljavanja Slovena na Balkan i stvaranja prvih južnoslovenskih srednjevekovnih država pa sve do ratnih sukoba tokom devedesetih godina prošloga veka.

Predstavljeni su raznovrsni primerci oružja, vojne odeće i uniforme, zastava, odlikovanja, fotografija i umetničkih dela kojima se prikazuju tekovine različitih kultura i njihovih preplitanja, a koja su ostavila trajan pečat na ovim prostorima.  U eksterijeru  zgrade na Beogradskoj tvrđavi, Vojni muzej  prezentuje i kolekciju retko očuvanih primeraka artiljerijskog oruđa i oklopnih sredstava.

(Vojni muzej, Kalemegdan bb, Beograd)

Posebni programi Vojnog muzeja

Izložba: „April ’41“

od 6. aprila do 16. maja

ponedeljak – subota od 11 do 19 časova

Obeležavajući osamdesetu godišnjicu od početka Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, izložbom „April ’41“ podsećamo kako je aprila 1941. na surov i nemilosrdan način napadnuta jedna savremena, suverena evropska država, sa katastrofalnim posledicama po ljudske živote i sve njene tekovine. Nastavljamo započet proces rasvetljavanja dešavanja neposredno pre vojnog puča 27.marta, ratnih dejstava do kapitulacije jugoslovenske vojske 17.aprila, i borbu jugoslovenske vojske van Otadžbine nakon Aprilskog rata.

Biće prikazani raznovrsni predmeti, fotografije, dokumenta koji svedoče o težini sukoba, snazi volje naroda i sudbinama pojedinaca. Javnost će imati priliku da vidi delove aviona na kojima su vođene borbe nad Beogradom i drugim mestima Jugoslavije, lične predmete jugoslovenskih pilota i drugih pripadnika jugoslovenske vojske koji su herojski branili svoju otadžbinu. Na izložbi će biti prikazani i neki od retko izlaganih primerka iz naoružanja i opreme zaraćenih strana tokom Aprilskog rata.

(u Galeriji Doma Vojske Srbije, Braće Jugovića 19, Beograd)

Izložba: ,,Junaci otadžbine, poginuli tokom NATO agresije 1999. godine“

utorak, četvrtak od 10 do 17 časova

Izložba: „junaci otadžbine, poginuli tokom NATO agresije 1999. godine“

Izložbena postavka je posvećena poginulim i nestalim braniocima otadžbine tokom oružanih dejstava na teritoriji Kosova i Metohije od 10.februara 1998. godine, i tokom dvoipomesečne agresije NATO-a u proleće 1999.godine. Prema jedinstvenom azbučniku izložene su fotografije i lični podaci poginulih i nestalih boraca.

(Galerija, Balkanska 38-42, Beograd)

Radno vreme tokom Manifestacije:

  • utorak – nedelja od 10 do 17 časova
  • 15. maj od 10 do 22 časa

Adresa:

  • Kalemegdan bb

Sajt: Vojni muzej Beograd