Pokrajinski zavod za zaštitu prirode


Stalna postavka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je na površini od 850 m² smestio stalnu prirodnjačku izložbu u kojoj se prikazuje bogatstvo biološke i geološke raznovrsnosti naše zemlje, a u toku godine smenjuju se različite tematske postavke.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode u Novom Sadu
Zgrada Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode

Prirodnjačkom izložbom dominira lobanja sa kljovama runastog mamuta (Mammuthus primigenius), izvađena 1947. godine iz korita reke Tise kod Novog Bečeja. Lobanja je impozantne veličine, te se na osnovu toga smatra da je jedinstven primerak ne samo na teritoriji naše zamlje već i u Evropi.

Jedinstveni primerak lobanje sa kljovama runastog mamuta u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode

Lobanja sa kljovama runastog mamuta (Mammuthus primigenius)

Na izložbi se može videti i lobanja evropskog bizona, džinovskog jelena, fosili školjaka, korala, morskih ježeva, amonita i riba iz Panonskog mora, zatim preparati raznih savremenih zaštićenih životinja: mrki medved, vuk, evropski jelen, orao krstaš, belorepan, beloglavi sup, velika droplja, razne ptice močvarice, riba moruna – duga preko 2 metra i još mnogo toga.

Naša prirodnjačka izložba u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, otvara vrata svim zainteresovanim posetiocima i pruža im mogućnost da bolje upoznaju vrednosti, karakteristike, kao i aktivnosti u zaštiti i očuvanju naše prirodne baštine.

 

(Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Radnička 20a, Novi Sad)

Posebni programi Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode

Izložba: „Škola na reci“

Reke ne poznaju granice. One teku ustaljenim putevima od izvora ka svojim ušćima, stvarajući usput predivne pejzaže i brižljivo uređujući staništa mnogim živim bićima. Reke su često nepredvidive, iznenđuju nas svojom snagom, onim što nam donose i što od nas odnose.

Poseban program Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode - izložba Škola na reci
Izložba: „Škola na reci“

Reke u Evropi su ugrožene. Pored njih se nalaze najveći evropski gradovi, njihove obale su utvrđene kamenim zidovima, a tokovi su ispresecani brojnim hidroelektranama. Često su zagađene, i u njih se upuštaju neprečišćene ili delimično prečišćene otpadne vode. Ipak, reke nas privlače. Bez njih ne možemo, pored njih se osećamo prijatno i opušteno. U središnjoj Evropi reke još uvek stvaraju rečna ostrva – ade, ritove, poplavne šume, bare, jezera, mrtvaje, močvare, vlažne livade, ali i kanjone i litice.

„Škola na reci“ je edukativno-interaktivna izložba čija glavna tema je ekološki značaj reka i poplava. Edukativna infrastruktura sadrži jedinstvenu maketu plavnog područja, multimedijalne animacije, didaktički materilal i ilustracije koje prikazuju područje Rezervata Biosfere „Bačko Podunavlje“. Inovativan program prilagođen je svim nivoima obrazovanja, za manje grupne i individualne posete.

„Škola na reci“ je nastala u okviru projekta: „Program prekograničnog upravljanja za planirani rezervat biosfere „Mura –Drava-Dunav“ u pet država – coop MDD“.

(Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Radnička 20a, Novi Sad)

Radno vreme u toku Manifestacije:

  • od 12. do 18. maja od 10 do 18 časova,
  • 15. maja od 08 do 22 časa

Adresa: Radnička 20a, Novi Sad

Sajt: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode