Muzej Jugoslavije


 

Stalna izložba Muzeja Jugoslavije

Izložba: „Muzejska laboratorija“

Muzej Jugoslavije kroz izložbu kontinuirano preispituje jugoslovensko nasleđe polazeći od muzejskog predmeta kao glavnog izvora za istraživanje društvenih pojava i istorijskih trenutaka važnih za razumevanje iskustva života u Jugoslaviji.

Postavka je deo procesa novog čitanja muzejskog fonda, te su ovde sučeljena dva njegova dominantna segmenta: Titove memorabilije (lični predmeti i pokloni) i socijalistička revolucija (prema zbirkama nekadašnjeg Muzeja revolucije).

Zaseban segment prikazuje predmete prikupljene u poslednjih dvadesetak godina, od osnivanja Muzeja (istorije) Jugoslavije 1996. godine do danas.

Osim kustosa Muzeja, u istraživanje su uključeni i drugi stručnjaci, umetnici, publika. Obeležavanje 75 godina od kraja Drugog svetskog rata, čiji je programski deo i izložba „TANJUG javlja, rat je završen“, oživljeno je tokom godine i u okviru stalne postavke „Muzejska laboratorija“ u zgradi Starog muzeja.

Stari muzej Muzeja Jugoslavije na adresi Mihaila Mike Jankovića 6
Objekat Stari muzej Muzeja Jugoslavije – stalna postavka

Kustosi su, svako iz svog ugla, na pojedinim mestima na izložbi, akcentovali neke od istorijskih trenutaka, segmenata novouspostavljenog sistema vrednosti i načina sećanja na rat.

(Stari muzej Muzeja Jugoslavije, Mihaila Mike Jankovića 6, Beograd)

Posebni programi Muzeja Jugoslavije

 

Autorsko vođenje kroz izložbu: „TANJUG javlja, rat je završen“

14. novembar u 13 časova

Izložba: „TANJUG javlja, rat je završen“ je prvi korak kojim Muzej Jugoslavije otvara za javnost najstariji sačuvan deo foto-arhive Telegrafske agencije Nove Jugoslavije.

Izložba: "Tanjug javlja, rat je završen" u Muzeju 25. maj
Autorsko vođenje kroz izložbu: „Tanjug javlja, rat je završen“

Na dokumentarnim fotografijama velike istorijske vrednosti, nastalim u periodu od oktobra 1944. do novembra 1945. godine, publika će moći da vidi dramatične scene završnih borbi za oslobođenje zemlje, najvažnije momente dovršavanja političke revolucije, opsežne zahvate na obnovi zemlje i normalizaciji života, sveprisutne ožiljke i posledice rata, ali i početak institucionalizovanog rada na stvaranju novog, socijalističkog čoveka.

Interpretacije različitih istraživača predstavljene kroz video-snimke u okviru postavke, dodatno osvetljavaju neke od ključnih događaja i fenomena iz perioda pred sam kraj rata.

Muzej 25. maj i izložba "Tanjug javlja, rat je završen"
Objekat Muzej 25. maj Muzeja Jugoslavije

Izložba je deo programa kojim Muzej Jugoslavije obeležava 75 godina od kraja Drugog svetskog rata. Njeni autori su Radovan Cukić i Milica Tomić koji će povodom Manifestacije Muzeji za 10 ovoga puta publiku sprovesti kroz postavku.

(Muzej 25. maj Muzeja Jugoslavije, Mihaila Mike Jankovića 6, Beograd)

Radno vreme u toku Manifestacije:

  • od 11. do 15. novembra od 10 do 18 časova,
  • 14. novembra od 10 do 20 časova


Adresa: 

  • Mihaila Mike Jankovića 6, Beograd


Sajt: Muzej Jugoslavije