Medija centar Odbrana

Medija centar Odbrana


Posebni programi Medija centra Odbrana

Izložba: „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941-1945.“

Medija centar Odbrana je u vreme obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom i nacizmom u Drugom svetskom ratu, sa grupom autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra Odbrana, pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije i Grada Požarevca, priredila izložbu „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu“, 1941-1945″.

Unutrašnjost Galerije Doma Vojske Srbije

 

 

 

Izložba je nastala kao rezultat istraživanja arhivske građe kao primarnog istorijskog izvora, prvenstveno u fondovima i zbirkama Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva i Vojnog muzeja.

Primenom metodologije naučne istoriografije autorke su odabrale i prezentovale 160 arhivskih fotografija i 80 dokumenata iz 30 fondova i zbirki koji se čuvaju u 13 kulturnih institucija iz sedam gradova Republike Srbije.

 

 

 

Upotpunjena je predmetima iz fundusa Vojnog muzeja u Beogradu: odlikovanjima, ratnim zastavama jedinica Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, vojnim naoružanjem i opremom, delovima ratnih uniformi i odeće.

 

 

Dodatak izložbi predstavlja deo pod nazivom „Propagandna umetnost u decenijama posle rata“, koji čine eksponati iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije u Beogradu – tematski angažovani radovi umetnika koji su stvarali posle Drugog svetskog rata, kao što su: Đorđe Andrejević Kun, Angelina Gatalica, Dušan Gaković, Nandor Glid, Stevan Dukić, Oto Logo, Mira Sandić, Sava Sandić, Milan Četnik i Aranka Mojak.

 

Izložba će imati i  3D prikaz  na našem sajtu

od 09. do 15. novembra 2020. godine, od 11.00 do 19.00 časova

(Galerija Doma Vojske Srbije „Beograd“ – Medija centar „Odbrana“, Braće Jugovića 19, Beograd)

 

 

 

 

Radno vreme u toku Manifestacije:

  • od 9. do 15. novembra od 11 do 19 časova

Adresa:

  • Braće Jugovića 19, Beograd

Sajt: Medija centar „Odbrana“