Narodni muzej Pančevo

Stalna postavka

Narodni muzej Pančevo osnovan je 1923. godine, a smešten je u impresivnoj zgradi bivšeg Magistrata, podignutoj 1833. godine u stilu neoklasicizma. Pojedini eksponati koji se ovde danas čuvaju, poput slike „Seoba Srba“ Paje Jovanovića, zastave Vojvodstva Srpskog iz Velike revolucije 1848. godine, ili predmeta „Starčevačke kulture“ starih oko 8.000 hiljada godina, po svom značaju uveliko prevazilaze lokalne okvire. Arheološka zbirka sadrži predmete iz perioda od mlađeg kamenog doba do poznog srednjeg veka. Istorijska i etnološka postavka nude veoma zanimljive predmete iz perioda 18-19. veka.

Seoba Srba, Paja Jovanović

U postavci odeljenja za istoriju umetnosti izloženi su komadi nameštaja i predmeti bidermajer stila. Na stalnoj postavci nalaze se i predmeti iz umetničko-istorijskih zbirki, kao što su portreti Uroša Predića i Paje Jovanovića iz 19. i prve polovine 20. veka, dela likovne grupe Pančevo 5 i savremena dela pančevačkih slikara druge polovine 20. veka.

Zastava Vojvodine

Posebni programi

14. maj u 19 časova:Otvaranje izložbe„Vreme prošlo – vreme sadašnje“ – Autor Ljuba Bečejski, umetnik iz Pančeva koji je diplomirao na odseku za filmsku fotografiju u Bukureštu, gde i danas živi. Izložba se sastoji iz digitalnih printova originalnih dela renesansnih, baroknih ili umetnika kasnijih epoha, praćenih impresijama autora sa akcentom na ekološke momente i promene koje je moderan način života doneo svetu (na primer „Doručak na travi“ Eduarda Manea, koji Ljuba vidi sa posečenom šumom u pozadini).

17. maj u 19 časova: Otvaranje autorske izložbe „Tragom banatske železnice – 125 godina železnice u Banatu“ – Autori su viši kustos istoričar Srđan Božović i kustos etnolog Aleksandra Jakovljević. Izložba realizovana u saradnji sa Klubom ljubitelja železnice u Pančevu, predstavlja dugu tradiciju (dokumenti, originalni predmeti, fotografije i makete) putovanja vozom u Banatu.

Od 16. do 19. maja: U Muzeju će biti održan drugi po redu međunarodni „Pannonia Guitar Fest“, na kome će u takmičarskom delu nastupati različite kategorije učenika i studenata klasične gitare iz Srbije, BiH, Makedonije, Rumunije i Slovenije, a svako veče će od 20 časova biti organizovan koncert zvučnih imena, virtuoza klasične gitare.

18. maj: Ispred i u dvorištu Muzeja biće organizovana prodajna izložba rukotvorina lokalnih udruženja MNRO osoba, kao i lokalnih udruženja građana koja se bave tradicionalnim zanatima.

18. maj: U popodnevnim časovima, na platou ispred Muzeja nastupaće kamerni sastav „Tri Artis“ (dve violine i violončelo).

18. maj u 19.30 časova: „Neke pojedinosti iz života Prote Vasilija Živkovića (1819-1891)“ – U Svečanoj sali, Nikola Vlajić, savetnik, održaće predavanje u sklopu obeležavanje 200 godina od rođenja ovog možda i najznačajnijeg Pančevca.

18. maj u 21 čas: Koncert „Bane Gluvakov Trio“ – Oržaće se u dvorištu Muzeja.

Tokom Manifestacije biće organizovana stručna vođenja kroz postavke Muzeja, a sa posebnim fokusom na predavanja u vezi dela „Seoba Srba“ Paje Jovanovića i Zastave Vojvodstva Srpskog iz 1848. kao dva najznačajnija eksponata u našem Muzeju.

Adresa: Trg kralja Petra I  7
Sajt: Narodni muzej Pančevo