Народни музеј Лесковац

Стална поставка 

Стална поставка Народног музеја у Лесковцу, отворена 1974. године, обухвата период од праисторије до 1945. године. Прва фаза нове сталне поставке, отворена 2015. године, приказује начин живота становништа лесковачког краја од првих трагова материјалне културе до развоја Лесковца као трговачког, занатског и индустријског центра. Новом сталном поставком приказан је живот у Лесковцу, од неолита до краја позног средњег века. Поставка је подељена у четири целине – од 8 000 година живота на Хисару, преко античког налазишта код Мале Копашнице, до Царичиног и Скобаљић града. (Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2).

Стална поставка

Градска кућа

Представља изразит пример балканског стила градње и једна је од најлепших старих кућа у Лесковцу. Стара је преко 150 година. Данас је обновљена и у њој је смештена стална етнолошка поставка. У приземљу зграде налазе се соба др Жака Конфина, кухиња са огњиштем и подрум. На спрату се може видети диванхана, „кандил соба“, салон где је очуван долап узидан у зид, радна соба са пиротским ћилимом и намештајем у дуборезу, као и девојачка соба. (Градска кућа, Учитеља Јосифа 10)

Градска кућа

Текстилни музеј у Стројковцу

Смештен је у згради воденице која је подигнута у другој половини 19. века. Сама зграда је архитектонско ремек-дело и представља карактеристичан тип „црнотравске дунђерске куће“. Рестаурирана је и у њој су изложени оригинални предмети који представљају процес производње гајтана.

Археолошки локалитет Царичин град

На археолошком локалитету, који се налази 30 km југозападно од  Лесковца, налазе се рушевине града Justinijana Prima. Град је подигао у 6. веку Јустинијан I (527-565), византијски цар, реформатор и стратег, у близини места свога рођења. У новом граду било је седиште архиепископије Северног Илирика.

Посебни програми

Од 13. до 17. маја од 12 до 20 часова: Изложба „Папир говори – Новац Србије и Југославије 1887-1996“ – Из нумизматичке збирке Народног музеја у Лесковцу. Аутор: Небојша Димитријевић, кустос археолог. Изложба приказује папирни новац Србије и Југославије од 1887. године до 1996. године. Симболиком приказа на новцу пратимо историјски развој и политичке промене на територији Србије. (Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2)

Од 13. до 18. маја: Наградна игра „Музеј није баук“ – Наградна активност намењена деци, средњошколцима и свима који се тако осећају, у оквиру које ће имати прилику да посете музејска дешавања и поставку у току манифестације „Музеји за 10“.  Том приликом је потребно да направе фотографију, напишу блог или сниме кратак видео који приказује Музеј као место забаве. Такмичење за најкреативнију фотографију / блог / видео траје до поноћи 18.05.2019. године. Проглашење победника и уручење награда биће 19.05.2019 у 13 часова. Пет најбољих радова ће се наћи на интернет презентацији Народног музеја у Лесковцу, Инстаграм и Фејсбук профилу. Сви заинтеросовани своје радове могу слати електронском поштом на адресу: muzejleskovacpr@gmail.com (блог и видео) док фотографије могу објављивати на друштвеним мрежама користећи hashtag #muzejnijebauk #muzejleskovac #nedeljamuzejaleskovac #nocmuzejaleskovac.

Едукативне радионице

Од 13. до 17. маја од 12 до 13 часова: Смотра археолошког филма – Сваког дана биће приказани археолошки филмови различите тематике. (Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2).

Од 13. до 17. маја од 12 до 20 часова: Тактилна изложба „Додирни прошлост“ – Тактилна изложба „Додирни прошлост“ је део сталне поставке са 19 реплика одабраних експоната из збирки музеја. (Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2).

Од 13. до 17. маја од 12 до 20 часова: Дечји музејон – Време које деца проведу у дечјем музејону  биће посвећено слободној игри деце која ће у складу са својим интересовањима сама бирати дидактичке и креативне материјале за рад, читати књиге или играти друштвене игре. Материјал (слагалице, домине, игра мице, трагови културе и сл.) је осмишљен тако да деци приближи културну баштину Лесковца и околине и да кроз игру уче. Програм је намењен деци од 5 до 11 година. (Градска кућа Лесковац, Учитеља Јосифа 10).

Дечији музејон

Од 13. до 17. маја од 18 до 19 часова: Вођење кроз изложбу „Папир говори – Новац Србије и Југославије 1887-1996“ – Кустос археолог: Небојша Димитријевић. (Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2).

Од 13. до 17. маја од 13 до 14 часова: Радионица „Играјмо се мице и зујалице“ – Радионица за децу између 7 и 11 година „Играјмо се мице и зујалице“. Играчке представљају средство којим се деца, али и одрасли, служе у игри. Oне су основни материјални чинилац игре које својим својствима утичу на њен ток и садржаје. У збиркама Народног музеја у Лесковцу налазе се предмети који су коришћени  за игру и забаву: астрагали, коцке, жетони, опеке са представом мице… Деца ће  на радионици сазнати које су биле омиљене игре деце у прошлости. (Градска кућа Лесковац, Учитеља Јосифа 10).

13. мај од 14 до 15 часова: Радионица „Видим њиховим очима“ – Намењена деци од 7 до 12 година. Путем чула додира, деца ће учити о животу људи са инвалидитетом, покушавајући да уђу у свет слепих и сазнају на који начин они, тактилно, доживљавају музејске предмете. (Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2).

Видим њиховим очима

14. мај у 19 часова: Отварање изложбе „Прича једног времена – гоблени“ – Изложбом ће се приказати  сви  гоблени из збирке Становања одсека за етнологију, који су рађени по тзв. „Вилеровој“ шеми. Изложба ће приказати 39 гоблена различитих мотива и димензија из заоставштине Наде Вукосављевић, службенице из Лесковца. (Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2).

15. мај од 14 до 15 часова: Предавање „Старине у области рудника Леце“ – Са освртом на резултате истраживања некрополе на локалитету Црква Св. Пантелејмона у селу Газдару. Кустоси: Смиља Јовић, Јулијана Пешић. (Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2).

15. мај од 15 до 17.20 часова: „Чајанка у музеју“ и дружење са старијим грађанима – „Чајанка у музеју“ је радионица намењена пензионерима у оквиру које ће старијим суграђанима бити обезбеђено стручно вођење кроз изложбе „Папир говори – новац Србије и Југославије 1887-1996“ и изложбу „Прича једног времена – гоблени“.  Овом приликом старији суграђани ће моћи да поделе своје приче са кустосима музеја. Након посете изложбама, наступиће хорска секција Удружења пензионера у Лесковцу „Невен“. (Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2).

15. мај од 19 до 20 часова: Концерт ученика музичке школе „Станислав Бинички“. (Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2).

16. мај од 16 до 18 часова: Перформанс „У Јустинијанову част“ – Перформанс „У Јустинијанову част“ у извођењу ученика О.Ш. „Вук Караџић“ из Лебана. У првом делу ученици ће казивати стихове о Царичином Граду, Јустинијану, прошлости. Део перформанса је изложба мозаика и текстова са калиграфијом.

Након перформанса биће одржане и радионице: 1. 5 мозаика са фазама и поступцима израде, грнчарски точови на којима ће ученици са глином за моделовање превити предмете од глине. 2. радионица калиграфског писања на којој ученици могу да пишу имена посетилаца. (Градска кућа Лесковац, Учитеља Јосифа 10).

У Јустинијанову част

16. мај од 19 до 20 часова: Концерт воклане групе „Либеро“. (Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2).

 17. мај од 19 до 20 часова: Концерт црквеног хора „Бранко“. (Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2).

17. мај од 17 до 18 часова: Представа „Коштана“ – Представа у извођењу ОШ „Бора Станковић“ из Губеревца. (Градска кућа Лесковац, Учитеља Јосифа 10).

18. мај у 16 часова: Изложба дубореза – Изложба фотографија рађених у дуборезу техником Scroll saw, барељефу и витразији аутора Небојше Јакшић. Фотографије приказују животиње у различитим позама, а због начина израде одају утисак 3Д форме. (Трг испред Народног музеја Лесковац, Стојана Љубића 2).

Едукативна радионица

18. мај у 17 часова: „Ча Митина учионица“ – Радионица намењена деци школског узраста у оквиру које ће малишанима бити приказан изглед школовања средином 19. века у Лесковцу.(Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2).

18. мај у 20 и 22 часа: Стручно вођење у оквиру изложбе „Папир говори – Новац Србије и Југославије 1887-1996“ из нумизматичке збирке Народног музеја у Лесковцу – Кустос археолог: Небојша Димитријевић. (Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2).

18. мај од 16 до 24 часа: Изложба „Прича једног времена – гоблени“ – Гоблени из збирке Становања одсека за етнологију, који су рађени по тзв. „Вилеровој“ шеми, 39 гоблена различитих мотива и димензија су заоставштина Наде Вукосављевић, службенице из Лесковца. (Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2).

18. мај у 17, 21 и 23 часа: Стручно вођење кроз Сталну поставку „Времеплов лесковачког краја“. (Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2).

18. мај од 16, 21 и 23 часа: Стручно вођење кроз Сталну поставку Градске куће. (Градска кућа Лесковац, Учитеља Јосифа 10).

18. мај у 16 часова: Радионица за децу између 7 и 11 година „Играјмо се мице и зујалице“ – Играчке представљају средство којим се деца, али и одрасли, служе у игри. Oне су основни материјални чинилац игре које својим својствима утичу на њен ток и садржаје. У збиркама Народног музеја у Лесковцу налазе се предмети који су коришћени  за игру и забаву: астрагали, коцке, жетони, опеке са представом мице…Деца ће  на радионици сазнати које су биле омиљене игре деце у прошлости. (Градска кућа Лесковац, Учитеља Јосифа 10).

18. мај у 17 часова: Исцртавање лица – Током Ноћи музеја, организовано је исцртавање лица најмлађим суграђанима. Уметници Народног музеја у Лесковцу исцртаваће народне мотиве на лицима најмлађих суграђана. (Градска кућа Лесковац, Учитеља Јосифа 10).

18. мај од 18 до 19 часова: Мултимедијална историјска драма / представа “Јунаци гвозденог пука“ – Радња је смештена у период 1914 – 1918. године где се појављују ликови „Гвозденог пука“ из Јабланичког и Топличког краја, не тако познати широј јавности. Радња драме прати голготу и васкрс Српске војске кроз приказане  сцене повлачења наше војске преко Проклетија, борбе на Кајмакчалану и пробој Солунског фронта. Представу изводе чланови драмске секције Културног центра Медвеђа, глумци из аматерског позоришта „Катарза“ и удружење СССС. (Градска кућа Лесковац, Учитеља Јосифа 10).

18. мај од 19 до 20 часова: Концерт градског дечјег хора „Звездице“. (Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2).

18. мај од 20 до 21 час: Концерт камерног оркестра „Аморосо“. (Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2).

19. мај у 13 часова: Проглашење победника такмичења „Музеј није баук“. (Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2).

Радно време: од 12 до 20 часова, у суботу 18. маја од 16 до 24 часа, у недељу 19. маја од 9 до 14 часова.
Адреса: Народни музеј Лесковац – Стојана Љубића 2; Градска кућа – Учитеља Јосифа 10
Сајт: Народни музеј Лесковац