Muzej Srema u Sremskoj Mitrovici

Stalna istorijska postavka

Stalna istorijska postavka „Srem kroz vekove“ smeštena je u gradskom jezgru Sremske Mitrovice u objektu  podignutom u drugoj polovini 18. veka koji ima status spomenika kulture, u ulici Vuka Karadžića 3. Muzejska postavka prezentuje izuzetno bogatu prošlost prostora između Save i Dunava, od kraja 12. do polovine 20. veka. Na njoj posetioci, posredstvom muzejskih predmeta od posebnog istorijskog značaja, proverenih estetskih vrednosti i visokog stepena dokumentarnosti, uz korišćenje savremenih muzeoloških dostignuća, mogu da upoznaju istorijsku prošlost Srema u četiri državno pravne zajednice koje su se u tom vremenskom periodu  formirale na njegovom prostoru. Posetioci Stalne istorijske postavke mogu da se upoznaju sa geografsko-istorijskim procesom prerastanja toponima u horonim (imena Sirmijum u ime Srem), formiranjem novog naselja koje je svoje ime iznedrilo iz hrišćanske tradicije antičkog Sirmijuma: Civitas Cancti Demetrii ali i dubrovačkom trgovačkom kolonijom u gradu, prvom i najvećom na prostoru srednjovekovne Ugarske države, stradanju Srema od upada Turaka, sremskim Brankovićima tadašnjim srpskim predvodnicima u Ugarskoj i njihovom graditeljskom i duhovnom delatnošću u Sremu.

Stalna postavka

Stalna arheološka postavka

Zgrada Muzeja Srema na Trgu Svetog Stefana 15, kao i pripadajuće dvorište (popularno nazvano Lapidarijum zbog mnogobrojnih rimskih kamenih spomenika koji se nalaze u njemu) je od 1946. izložbeni prostor arheološkog materijala vezanog za rimski grad Sirmium i teritoriju današnjeg Srema. U dvorištu je prezentovana velelepna prostorija za prijeme sa predivnim mozaičkim podom sa početka IV veka, koja na jedinstven način, in situ (na mestu pronalska), govori o značaju našeg grada kao Imperijalnog sedišta. Predmeti na stalnoj postavci ipak hronološki oslikavaju kontinuitet naseljavanja našeg prostora od mlađeg kamenog doba do kraja Avarskog kaganata, pokrivajući otprilike 6 000 godina razvoja grada.

Stalna postavka

Posebni programi

Od 13. do 19. maja od 9 do 17 časova: Izložba „Bitka na Legetu – 100. godina od početka Velikog rata“ – Povodom sto godina od početka Prvog svetskog rata u Muzeju Srema organizuje se izložba „Bitka na Legetu”. Izložba je posvećena žrtvama ovog događaja − srpskim vojnicima, oficirima i običnim redovima, koji su poginuli ili izgubili slobodu, postali ratni invalidi, i onima koji su ostali bez dostojanstva i časti u toku dvadeset četiri sata 5. i 6. septembra 1914. godine, a bilo je pet hiljada zarobljenih, oko dve hiljade onih koji su se udavili u Savi ili poginuli na sremskoj obali reke. Na izložbi su prezentovani eksponati (oružje, fotografije, dokumenta) koji ilustruju ovaj događaj. Ova izložba specifična je po tome što će se proširivati onim tempom kojim je tekao rat. Dakle, Muzej Srema ćei u narednom periodu  obeležavati ovaj događaj i podsećati posetioce kroz šta je narod sa ovih prostora prolazio. Bitka na Legeru bila je u okviru Sremske operacije. Timočka divizija prvog poziva počela je prelazak preko reke u noći 5/6. septembar na liniji Leget – Čevrtija, 8km od Mitrovice. U ovoj bici srpska vojska je doživela  neuspeh, veliki broj srpskih vojnika se udavio,  a oni koji su prešli Savu izginuli su na Legetskom polju ili odvedeni u zarobljeništvo. Gubici su bili približno 7.000 vojnika. Mesto održavanja: Vuka Karadžića 3.

Od 13. do 19. maja od 9 do 17 časova: Izložba „Kad su Karlovčani bili mali“ – Gostujuća izložba Muzeja iz Sremskih Karlovaca. Mesto održavanja: Trg Svetog Stefana 15.

Od 13. do 19. maja od 9 do 17 časova:Izložba „Ispričaću ti priču“ – Gostujuća izložba Arheološkog muzeja u Zadru. Mesto održavanja: Trg Svetog Stefana 15.

13, 17 i 20. maj u 14 časova: Ciklus predavanja o zabludama u arheologiji na primeru Sirmijuma – predavač Zvezdana Štimac, student završne godine na arheologiji. Mesto održavanja: Trg Svetog Stefana 15.

15. maj u 13 časova: Stručno vođenje po stalnoj arheološkoj postavci i Lapidarijumu sa Sanjom Samardžijom, arheologom i turističkim vodičem. Mesto održavanja: Trg Svetog Stefana 15.

16. maj u 9, 11 i 13 časova: Stručno vođenje kroz izložbu „Bitka na Legetu – 100. Godina od početka Velikog rata“ – održaće Olivera Delić, muzejski savtnik i autor istoimene izložbe. Nakon toga zainteresovanima će biti dostupna radionica na kojoj će se sklapati pazle sa slikama uniformi, naoružanja i portreta znamenitih ličnosti tog perioda. Mesto održavanja: Vuka Karadžića 3.

17. maj u 19 časova: Otvaranje izložbe „U vihoru ratova – oružje i vojna oprema na teritoriji Srema“ – Izložba obuhvata period prve polovine dvadesetog veka, tačnije period dva svetska rata, a u fokusu iste su oružje i vojna oprema (uniforme, šlemovi, čizme, rančevi, čuture itd.), medalje. Takođe, izloženi će biti i plakati sa opisima pojedinih predmeta, kao i fotografije. Mesto održavanja: Svečana sala, Vuka Karadžića 3.

17. maj od 9 do 17 časova i 18. maj od 10 do 1 čas: „Društvene igre“ – Kreativna radionica. Grupa zaljubljenika igara na tabli okupljena oko planetarno popularne srednjovekovne fantazije „Warhammerprezentovaće svim zainteresovanim posetiocima Muzeja Srema u maloj sali u prizemlju, 17. i 18. maja pravila i razne modele minijatura sa kojima raspolažu. Na nekoliko tabli prisutni će biti u prilici da vide i neke prave dvoboje iskusnih igrača iz cele Srbije koji umeju da potraju i po nekoliko sati. Za zaljubljenike u minijature, organizovaće se i radionica bojenja figurica. Pored prezentacije igre „Warhammerposetioci će biti u prilici i da se upoznaju sa ostalim svetski poznatim igrama na tabli koje su najčešće istorijske tematike poput “Axis&Allies”, “Rome”, “Shogun”, „Risk“, “The Settlers of Catan” i mnoge druge.

Takođe, svi zainteresovani ljubitelji društvenih igara moće u toku subote 18. maja da sa sobom ponesu svoju omiljenu igru na tabli i na jednom od stolova oprobaju svoju sreću sa nekim od zainteresovanih posetilaca. Mesto održavanja: Vuka Karadžića 3.

Kreativne radionice

18. maj od 18 do 20 časova: Kreativna radionica za  male i velike – Osmišljena je da se posetioci zabave slaganjem pazli i memorijskih kartica sa predstavama eksponata iz Muzeja Srema. Mesto održavanja: Trg Svetog Stefana 15.

18. maj u 21 čas: „Deca pričaju – Šta je novo u svetu dinosaurusa“ – Predavanje o najnovijim saznanjima kako su izgledali, živeli i nestali dinosaurusi bazirano na skorašnjim otkrićima širom sveta. Aleksa Teodorović je učenik 7 razreda ekperimentalnog odeljenja Mitrovačke gimnazije. Mesto održavanja: Trg Svetog Stefana 15.

„Građani pričaju – Zašto volim svoj grad Sremsku Mitrovicu“ – Kroz slike koje pravi prilikom odlaska i dolaska na posao, prilikom svake šetnje Emilija će ispričati o svojoj velikoj ljubavi prema rodnom gradu.

Adresa: Vuka Karadžića 3, Trg Svetog Stefana 15
Sajt:Muzej Srema